Pro očistu organismu

S detoxikací organismu je nejlépe začít na jaře, ale nic nepokazíme, pokud jej zařadíme do našeho životního cyklu i několikrát za rok. Nemusíme být nijak razantní, úplně postačí pár pokusů a několik málo kroků. Vždy platí, že něco málo je lepší než nic. Pokazit nic nemůžete.

Pro detoxikaci organismu je dostupná řada přípravků. Většinou jde o výtažky z rostlin a bylin. Získávají se různým způsobem a málokdy se ten proces obejde bez chemie. Jak tyto úpravy ovlivní původně skvělé účinky jednotlivých látek, není zcela jasné.

červená řepa

Nejvhodnější je proto k detoxikaci, ale i k posílení organizmu používat vše, tak jak nám vyrostlo. Na poli, na stromech, na keřích, na všech možných rostlinách.

To samozřejmě platí i pro červenou řepu. Řeknete si fuj? První co vás napadne je vzpomínka na školní jídelnu a misky plné rudé hmoty, která zemitě smrděla, páchla octem a nevábně chutnala? Stále slyšíte ty přednášky učitelek a kuchařek, jak je to zdravé a jak to musíte sníst? Tak na to zapomeňte.

Červená řepa je výrazná zelenina. A je skvělým prostředkem k očistě organismu bmikalkulacka.cz Výrazná barvou a výrazná chutí. Při troše snahy a při vhodné kombinaci z ní vykouzlíte, ne jen jídlo, ale přímo lahůdky. Nejlíp uděláte, když i tuto zeleninu budete konzumovat syrovou. Můžete ji prohnat odšťavňovačem a udělat si kombinaci šťáv. Dobrá je kombinace šťávy z řepy, mrkve, pomeranče nebo ananasu.

Lze kombinovat třeba s jablky

Můžete si také udělat z velice tenkých plátků řepy Carpaccio. Ano, jasně tento předkrm se dělá z plátků hovězího, ale řepa se v tomto receptu nenechá zahanbit. Stačí přidat plátky mozarelly, pokapat balzamikem a olivovým olejem. S natrhanou (ne krájenou) bazalkou dotvoříte hotovou lahůdku. Červená řepa má využití i v teplé kuchyni. Kdo by neznal klasickou východní polévku Boršč. Ten je ideálním jídlem pro podzimní stolování. Dodá energii, zasytí a přidá tělu pořádné množství zdraví prospěšných látek.